OPGERUIMD STAAT NETJES !

In Feng Shui draait alles om de levensenergie of qi. Om de energie vlot door jouw woning te laten stromen en zelf ook positieve energie te ervaren, heeft qi ruimte nodig om te circuleren. Struikel je zelf al haast over de rommel en speelgoed, dan vindt de qi geen doorstroom en stagneert. Rommel in huis zorgt ook voor blokkades in jouw hoofd en leven. Je zal meer piekeren en je vindt geen rust. Een opgeruimd huis staat niet alleen netjes, maar zorgt ook voor een leeg hoofd.

De lenteschoonmaak

De dagen worden langer, we horen bij het ochtendgloren de vogeltjes al fluiten en hebben zin in… opruimen! En liefst krijgt de hele woning een grote schoonmaakbeurt. Voeg enkele druppeltjes lemon grass etherische olie aan jouw emmer of stofzuigerzak toe voor een zuiverende werking. En kies voor natuurlijke, milieuvriendelijke schoonmaakproducten.

Tijd om te ontspullen

Maak eens alle kasten leeg en kijk wat je niet meer nodig hebt. Welke spullen wil je houden? Welke gebruik je niet meer en kunnen vrienden of familie wel nog gebruiken en wat doe je gewoon weg? Gooi de spullen die je houdt niet zomaar op een hoopje in een kast, maar bezin eer je begint. Zorg dat alles een logische plaats krijgt, dan vind je alles makkelijker terug.

Heb je kinderen? Baken dan in de woonruimte een hoekje af waar ze hun speelgoed kunnen opbergen en vraag ook hen alles op een vaste plaats te bewaren.

En in de dressing? Je kan werken met de lente- en zomerkleding binnen handbereik. De winterkleren leg je dan wat hoger tot je ze weer nodig hebt. Ook werk ik graag per kleur.
Zorg voor een aparte lade voor de kousen en eentje voor ondergoed.

Maar hoe begin je eraan?

Zakt de moed bij een eerste aanblik van al die rommel jou al in de schoenen? Zie je door het bos de bomen niet meer? No panic.

Laten we starten met een ademhalingsoefening. Zet je neer met beide voeten stevig op de grond en jouw leg jouw handen op jouw bovenbenen. Sluit de ogen. Beeld je in dat er wortels uit jouw voeten héél diep in de aarde groeien. Je voelt je geaard. Jouw hoofd reikt tot heel ver in de wolken, je voelt je licht en helder. Haal nu heel diep in door jouw neus, maak een bolle buik. Tel tot vijf. Houd jouw adem twee tellen in. Adem dan langzaam uit door jouw mond en tel daarbij tot acht. Herhaal deze oefening enkele keren.

En nu? Probeer niet alles in één keer te doen, want dan bevries je en doe je helemaal niets meer. Dat heet uitstelgedrag. Begin dus met één ruimte of één kast die je vandaag aanpakt. Een kleine overwinning is het begin van vele en geeft jou moed om door te gaan.

Een verhuis doet wonderen

Vorig jaar heb ik een nieuwe woning gekocht en grondig gerenoveerd. In het najaar was het dan zover: de grote verhuis. En daar stond ik dan met mijn 30 dozen, gigantisch veel kleren en spullen die waarvan ik niet eens meer wist dat ik ze had. Maar geen kleerkasten en een berging zonder rekjes of opbergkasten. Zucht.

De slaapkamer

Door de schuine wanden in mijn slaapkamers kon ik niet zomaar kasten plaatsen en voor een dressing op maat ontbrak de pot goud aan het eind van de regenboog. Mijn kleren heb ik dan maar in eerste instantie in stapels op het logeerbed gelegd. En dan begon de grote modeshow. Welke kleren pasten niet meer en van welke kleren wilde ik echt afscheid nemen?

Vervolgens heb ik voor mijn jassen, broeken en kleedjes online rekken besteld met een draagvermogen van maar liefst 130 kg. Mijn truien en t-shirts borg ik op in hele grote plastic boxen. Eentje voor de wintertruien en eentje voor de zomertopjes.

In afwachting van de dressing is dit het resultaat!

 

De berging

Een ruime berging, maar geen kasten, noch rekken om iets op te bergen. In eerste instantie trok ik naar een doe-het-zelf zaak en kocht rekken van 90 cm breed, 2m hoog en een draagvermogen van 150 kg per plank. Dit moest gewoon lukken!

Ook hier ging ik structureel en logisch te werk. Boven de wasmachine bevestigde ik plankjes waar ik de was- en kuisproducten plaatste. Vervolgens een rekje voor voeding en huishoudproducten. En tot slot twee grote rekken voor al het andere. De restanten verfpotten wogen het zwaarst, dus die plaatste ik onderaan. Wat ik vaak nodig heb, plaats ik in het midden binnen handbereik en de zaken die ik minder vaak gebruik kregen een plaatsje bovenaan in het rek.

En hoe houd je het vol?

Wacht nu niet tot de volgende lente om nog eens op te ruimen. Doe je het regelmatig, dan klaar je de klus veel makkelijker omdat de opgave veel kleiner is. Ook wordt opruimen op den duur een routine en geen opgave meer.

Veel plezier met opruimen en laat de qi volop stromen!

P.S. Hulp nodig? Contacteer mij gerust en we kijken samen voor een oplossing.

About Isabelle

Ik ben Isabelle, Interieur & Lifestyle Expert en de bezielster van Happy Life Design. Mijn doel is interieur en lifestyle perfect in harmonie brengen. Ik help jou bij jouw interieur & lifestyle keuzes. Omdat van klein af interieur, mensen helpen en gelukkig maken mijn passie is. Heb ik ook jou geïnspireerd? Wil je meer uit jouw interieur en leven halen? Volg dan regelmatig de verhalen op mijn blog. Ik wijd jou in alle secrets van een happy life designer in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *