KLEUR- EN INTERIEURTRENDS HERFST-WINTER

De locatie van het Colour Trend Seminar Kleur- en Interieurtrends Herfst-Winter 2018-2019 doet het al vermoeden: luxe en bling-bling ruimen plaats voor strakheid, modernisme en minimalisme. De wereld staat immers op een keerpunt. Overal heerst onvrede over de bestaande politieke systemen, de economie polariseert, grote bedrijven slokken kleinere op. Net zoals robotisering onze jobs inpikt. In deze overweldigend digitale fastlane willen we het dagelijkse leven zo eenvoudig mogelijk houden.
Back to basics: minimalisme is the new sophistication.

Fosbury and Sons
Fosbury and Sons

Hoe de maatschappij in het verleden op dergelijke situaties reageerde is het uitgangspunt van Francq Colors trend rapport.  Aan welke kleur- en interieurtrends mogen we ons deze herfst en winter verwachten?

Trend 1: Pisco Sour, Salud!

Zet jouw Gin Tonic aan de kant en bestel voortaan een Pisco Sour!
Door de uitbreiding van het Panamakanaal worden meer handelsakkoorden gesloten. Latijnse invloeden zullen onze eet- en drinkcultuur en architectuur in de komend jaren inspireren. Een samenspel van natuur, cultuur, modernisme en ambachten.

Dit uit zich in warme aarde- en kleikleuren, waarbij blauw en avocadogroen staan voor natuur en vakmanschap. Texturen en materialen geïnspireerd door Zuid-Amerika, zoals deze Aesop winkel in Sao Paulo waar de broers Campana holle bakstenen als decoratieve legplanken en Sisal als natuurlijke wanddecoratie gebruiken.

Aesop Sao Paulo
Aesop Sao Paulo

Pisco Sour is een typische cocktail uit Peru.  Pisco is een sterk drank gedestilleerd uit druiven en vernoemd naar de Pisco-Indianen. Benieuwd hoe deze cocktail samengesteld wordt? Check-out dit receptje: http://njam.tv/recepten/pisco-sour

Pisco Sour
Pisco Sour

Trend 2: I, Robot

De grens tussen mens en technologie vervaagt. Virtual Reality wordt haast even onmisbaar als onze smartphone. We vluchten in een fantasie naar de toekomst; waarbij we onze omgeving zo sober mogelijk houden als contrast voor de overheersende rol die de technologie in ons dagelijks leven speelt. Minimalisme, cleane vlakken en vormen, transparante materialen en chroom afwerking als alternatief voor koper en messing. Een koel, minimalistisch kleurenpalet waarin blauw, groen, paars, grijs en zilver de hoofdrol spelen. Hier en daar afgewisseld met een vleugje geel voor het menselijk contrast.

Een schoolvoorbeeld van deze Innovator trend is Studio Swine die voor Salone del Mobile in Milaan deze interactieve en multi-sensorische installatie creëerde:

Studio Swine

“Inspired by the famous cherry blossom festival in Japan, the installation is designed to create a special moment that brings people together. A fleeting shared experience that evokes a sense of the changing seasons.”  — Studio Swine

Of de Noorse designer Daniel Rybakken die met zijn lampen het effect wil nabootsen dat daglicht op ons onderbewustzijn heeft.

Daniel Rybakken
Daniel Rybakken

 

 

Trend 3: The Art of Feminisme

Vrouwen aan de macht. Het vrouwelijk feminisme met iconen als Beyonce, veroveren de art en fashion scene. Materialen krijgen een zachtere textuur, vrouwelijkheid en sensualiteit een nieuwe invulling. Ook technologie en artificiële intelligentie zijn vrouwelijk. Dit leidt tot vrouwelijke mannelijkheid en ronde, comfortabele vormen.

Een mix van koude en warme tinten, waarbij blauw de artificiële intelligentie reflecteert en rood en zacht geel accenten leggen. Matheid verzacht het metaal en gekromde lijnen worden geborduurd of geprint.

Zo verhult de Loud Objects Collection van Bilge Nur Saltik op een stijlvolle manier een bluetooth speaker in hun decoratieve accessoires uit hout en marmer.

LOUD OBJECTS by Bilge Nur Saltık from bilgenur on Vimeo.

Trend 4: The Clown

Als reactie op global digitalisering, over-sharen, de dominantie van de luxemerken en goede smaak wordt de grens van schoonheid opgezocht, wat provocatie, humor en speelsheid in de hand werkt. Hoe lelijker en zotter, hoe beter!

Het ironisch kleurenpalet is uniek en wild. Een mix en match van kleuren en materialen: gedurfde rozes botsen met gele tinten. Rust wordt gecreëerd door toevoeging van blauw en watergroen.

Wat dacht je van deze clutch met synthetisch haar van Maryme Jimmy Paul?

Maryme Jimmy Paul
Maryme Jimmy Paul

In dit Oddson Hotel in Reykjavik zijn speelse details dan weer troef.

Trend 5: The Cynic

Deze kleur- en interieurtrend wordt aangewakkerd door de negatieve berichtgeving over de recentste veranderingen op wereldvlak. Het vertrouwen in de heersende religie en politiek is geschaad. Creatievelingen laten zich inspireren door magie en hekserij. Donker spiritualisme verpakt in een romantisch strikje.

Het kleurenpalet is geïnspireerd op de oud meesters in de kunst: wijnrood in combinatie met donkere grijzen en diep off black, vergeelde tinten en groenen.
Surrealistische designs, objecten uit verbrand hout en haar, lavasteen en basalt spelen de hoofdrol in deze cynische trend.

Desgin Studio Arabeschi di Latte is meester in het vervagen van de grens tussen eten en design:

Design Studio Arabeschi di Latte
Design Studio Arabeschi di Latte

 

 

 

 

 

Studio Marlène Huissoud verwerkt honingraat motieven in gesmolten bijenwas objecten:

Studio Marlène Huissoud
Studio Marlène Huissoud

 

 

 

 

 

Het Pitch Black van Norm Architecten tijdens de Cabinetmaker’s Autumn Exhibition in Kopenhagen toont uitgelichte objecten in een totaal verduisterde ruimte:

Pitch Black - Norm Architecten
Pitch Black – Norm Architecten

Trend 6: The Architect

De wereld vandaag is vloeibaar en verandert voortdurend. Wij bewegen mee. Meer dan ooit hebben we nood aan structuur. In deze liquid society scheppen we een beeld van een utopische toekomst met architectuur als inspiratie. Sacrale architectuur en neo-brutalisme zijn de sleutelwoorden.

De trendkleuren zijn hier gesatureerd rood en op beton en natuursteen gebaseerde kleuren.  In de materialen komen 3D-patronen terug, gebruik van vilt, dagelijkse sacrale gebruiksvoorwerpen en getrapte vormen.

Ooit al gehoord van utopische lego? Immemorable landscapes van Mila Chorbadzhieva weet er raad mee. De Brutalistische monumenten uit het Socialistische tijdperk in haar thuisland Bulgarije raakten in verval. Als reactie creëerde ze deze miniaturen uit beton en polyester hars waarmee er eindeloos kan verschoven en gepuzzeld worden.

Immemorable landscapes
Immemorable landscapes

In het Daybed van designer Maniera komt het op beton gebaseerd kleurgebruik terug.

Conclusie

Daar waar herfst – winter 2017-2018 werd beheerst door trends geïnspireerd op gezondheid, waar lichaam en geest centraal stonden en ‘A better you’ the new black was, gaan de kleur- en interieurtrends herfst-winter 2018-2019 de wat duistere toer op.

Waar gaat mijn persoonlijke voorkeur naar uit? Een Pisco Sour geserveerd door een I-robotje op een brutalistisch daybed uit lavasteen met zicht op de Machu Picchu.

Ben ik nu ietwat cynisch? Nee hoor, ik hang alleen graag af en toe de clown uit. Maar wel een op en top vrouwelijke. Misschien zelfs eentje met een feministisch kantje!

En wat is jullie favoriete interieurtrend?

Post jullie favoriete trend als commentaar onderaan deze blog. Benieuwd wat als winnaar uit de bus komt!

About Isabelle

Ik ben Isabelle, Interieur & Lifestyle Expert en de bezielster van Happy Life Design. Mijn doel is interieur en lifestyle perfect in harmonie brengen. Ik help jou bij jouw interieur & lifestyle keuzes. Omdat van klein af interieur, mensen helpen en gelukkig maken mijn passie is. Heb ik ook jou geïnspireerd? Wil je meer uit jouw interieur en leven halen? Volg dan regelmatig de verhalen op mijn blog. Ik wijd jou in alle secrets van een happy life designer in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *