Anders wonen met Philip Deslee

Eind vorig jaar was ik op de Bouwexpo in Kortrijk. Ik had er een date met interieurarchitect Philip Deslee! Niet in een date in de letterlijke zijn van het woord. Ik woonde er zijn recentste workshop “Wonen is beleven, Tips voor een persoonlijk interieur” bij. Hij gaf er zijn inzichten in het wonen van de toekomst.

Date met Philip Deslee
#Date met Philip Deslee

 

Kleiner en ruimtelijker wonen

Is dat niet tegenstrijdig, hoor ik je al denken? Wel, de bevolking op onze kleine planeet groeit dagelijks aan en we hebben allen nood aan meer ruimte en groen rondom ons. Ook de prijs om te bouwen en verbouwen per m² stijgt.

Renoveren wordt volgens Philip in de toekomst onbetaalbaar. Daar waar aan renoveren in 2005 nog een prijskaartje van €600/m² hing, zal je in 2025 al gauw €9000/m² betalen. Voor een nieuwe keuken komt dat al vlug op €35.000. Kranen, baden, onderhoudsvriendelijke materialen en afwerking worden flink doorgerekend.

Maar hoe lossen we het gebrek aan ruimte op?

Ordenen & sharen

Hoe creëer ik meer ruimte op minder oppervlakte? Simpel. Door te ordenen en te sharen. Philip Deslee heeft dit principe al heel goed beet en past het zelf dagelijks in zijn leefomgeving toe.
Telkens je iets nieuws koopt, gooi je iets anders weg. Je houdt enkel over wat je echt nodig hebt. Je zorgt dat al jouw hebben en houden als het ware in één grote koffer kan. Heb je morgen zin om jouw huis te ruilen met dat van jouw beste vrienden? Geen probleem. Enkel de koffer gaat mee.

En het sharen dan? Waarom koop je met de buurbewoners in jouw wijk niet één grasmachine en deel je ze met elkaar. Net zoals grotere villa’s kunnen worden opgedeeld in kleinere appartementen met een eigen terras en een gezamenlijke wasruimte en tuin. Gezellig toch? Tenzij je op absolute privacy gesteld bent natuurlijk. Ik zou er alvast even moeten aan wennen.

#Cohousing
#Cohousing

Wonen waar we zin hebben

Terug naar het tijdperk van de nomaden. Binnenkort heeft niemand nog een eigen huis, maar gaan we lekker huren. Net zoals onze noorderburen. Wordt knap lastig voor ons Belgen met al die bakstenen in onze maag.

Maar niet getreurd. In de plaats van een eigendom krijg je héél veel sfeer en beleving. In de zomer trek je naar de lavendelvelden van de Provence, in de winter naar een gezellige chalet met haardvuur en zicht op de skipiste. En dat gaat heel vlotjes. We hebben immers ondertussen maar één koffer meer, niet?

180° anders wonen in de toekomst

In het huis van de toekomst leven we niet meer in afgescheiden ruimtes, maar in zones. Een zone waar je kookt en eet. Een zone voor de kids. Een zone voor jouw huiskantoor.
Je kiest voor een neutrale architectuur als basis en geeft deze een invulling naar wens. De zones kunnen in de toekomst een andere invulling krijgen. Als de kinderen het huis uit zijn of als je op pensioen bent en je geen huiskantoor meer nodig hebt.

Creëer dus een flexibel interieur waar je makkelijk een flexibele wand verplaatst, jouw salon draait of de eettafel een ander plekje geeft. Zorg er wel voor dat de vloer over een hele verdieping uit één en hetzelfde materiaal bestaat. Zoniet eindig je onbewust met  zones die niet meer flexibel zijn.

En dan hebben we het nog niet gehad over de geavanceerde technologische snufjes die eraan komen, zoals de Ikea tafel met projector die toont welke ingrediënten je nodig hebt om de heerlijkste maaltijd op tafel te toveren, waar de kinderen hun huiswerk moeten maken en waar je ondertussen jouw GSM kan opladen. Moet er nog zout zijn?

PicMonkey Collage_Ikea Kitchen
#Ikea keuken van de toekomst

Interieur is een belevenis

Vandaag de dag draait alles om beleving. Ook in de interieurwereld. Jouw interieur: hoe klinkt het? Hoe voelt het aan? Hoe ruikt het? Hoe ziet het eruit? Een interieur beleven doe je met al  jouw zintuigen.
Hoe klinkt mijn interieur? Hoe bedoel je precies? Wel, tapijt absorbeert het geluid en zorgt voor een cosy gevoel. Wanden geschilderd in hoogglans verf weerkaatsen het geluid en geven een ruimtelijker gevoel. Ramen zonder overgordijnen laat de ruimte ook scheller klinken. En ga zo maar door.

Interieur is immers geen exacte wetenschap. Een interieur indelen doe je op gevoel. Je gaat de ruimte optimaal indelen en je ontwerpt. De aankleding komt achteraf.

Maar hoe begin ik daar dan aan? Fotografeer eens jouw eigen interieur en kijk eens aandachtig naar de foto. Zie je al dat er zaken niet kloppen? Dan ben je al een stap  in de goed richting. Zie je het niet? Schakel dan Isabelle van Happy Life Design in 🙂

Een laatst trick voor meer ruimtegevoel 

Opbergen

Een kast heeft een bepaald bergingsvolume. Wat in jouw hoge kast geraakt, kan ook in een ander model. Zo kan je een hoge kast vervangen door een laag kastvolume. Een lage hangkast geeft bovendien een groter ruimtegevoel. Je creëert immers meer ruimte boven en onder de kast.

PicMonkey Collage_Kasten
#Lage hangkasten creëren groter ruimtegevoel

Mijn idee over wonen in de toekomst?

Ik ben het over heel wat met Philip eens. Creëer eerst de ruimte vóór je aan de aankleding begint. En pas tips & tricks toe voor een groter ruimtegevoel.
Aan het idee van samenleven in één gebouw zou ik niet meteen kunnen wennen. Ik hou teveel van rust. Mijn huis is mijn cocon. De plek waar ik even de alledaagse drukte kan loslaten.

En de €9000/m² renovatieprijs tegen 2025? Ook daar kan een mouw aan worden gepast. Denk maar aan de talrijke creatieve DIY oplossingen of het pimpen van retro meubeltjes. Zo draag je niet enkel jouw steentje bij aan moeder natuur door het redden van een authentiek stuk, maar heb je ook de mogelijkheid om jouw interieur een persoonlijke toets te geven. En waarom geen mix & match? Een zelf gepimpte salontafel naast een duur designer stuk kan even goed!

#DIY

Meer DiY ideetjes opdoen? Check out mijn DIY bord op: Pinterest


Heb je zelf al eens een meubeltje van het stort gered? Of een andere accessoire gepimpt? Deel jouw ervaring of een leuk beeld ervan in het commentarenveld hieronder!

Bloglovin-Button-300

 

About Isabelle

Ik ben Isabelle, Interieur & Lifestyle Expert en de bezielster van Happy Life Design. Mijn doel is interieur en lifestyle perfect in harmonie brengen. Ik help jou bij jouw interieur & lifestyle keuzes. Omdat van klein af interieur, mensen helpen en gelukkig maken mijn passie is. Heb ik ook jou geïnspireerd? Wil je meer uit jouw interieur en leven halen? Volg dan regelmatig de verhalen op mijn blog. Ik wijd jou in alle secrets van een happy life designer in!

29 thoughts on “Anders wonen met Philip Deslee

 1. Het eerste woord wat ik zie staan is Kortrijk…geweldig…mijn geboortestad!
  Pff mijn interieur is een ramp…zou hier zeker wel hulp kunnen bij gebruiken, alleen ontbreekt het hierbij dan wel weer aan financiële middelen helaas…maar ik ga je wel blijven volgen! Warme groetjes, Sarah

 2. Interessant artikel, leuk om eens over na te denken. Toekomstig wonen. Ik vind zo’n zelfvoorzienend ei wel wat. Dan kun je willekeurig waar dan ook gaan wonen.

  1. He Marjan. Zo’n futuristisch ei ziet er niet alleen leuk uit, het heeft ook heel wat in petto. Stel je voor dat je een héél jaar door overal de zon kan nareizen. Nu alleen nog een ‘job on the move’ 🙂

 3. Klein(er) wonen is inderdaad handiger, we wonen momenteel in een huis dat veels te groot is voor ons en hebben verhuisplannen naar een kleiner huis/appartement, maar een klein huis of appartement vinden is echt zoeken naar een speld in een hooiberg.

  Goed artikel, bedankt voor je tips 🙂

  1. He Liesbeth. Bedankt voor jouw inbreng. Meestal willen mensen steeds weer hun grenzen verleggen en groter gaan wonen. Maar dan stellen ze genieten en me-time vaak uit. Soms is het beter om iets kleiner te gaan wonen, rustig te settelen en volop te genieten.

   In welke regio zoek je een huis/appartement?

  1. He Suzanne. Soms is het moeilijk om van dingen afstand te doen en voor we er erg in hebben, staat heel onze zolder, garage, tuinhuis en noem maar op vol. Binnenkort hierover een artikel 🙂

 4. mijn interieur is mijn werk-, leefplek. mijn alles. het zorgt ervoor dat ik kalm en rustig aan het werk kan. dus leuk dat je hetze duidelijk omschrijft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *