ALL I WISH FOR CHRISTMAS…

Kerst, de beste tijd van het jaar. Tijd waarin we de mooiste kerstboom in huis halen, onze kerstversiering afstoffen, de feesttafel rijkelijk dekken, grootmoeders zilveren bestek oppoetsen en strooien met cadeautjes. Hollen van het ene familielid naar het andere, gevulde kalkoen, kerststronken en glühwein tussendoor. En niet vergeten uitbundig vrolijk te zijn. Want Kerst en Nieuw staan voor plezier én vertier. Maar is dat de echte betekenis van Kerstmis? Uitgedost als Sherlock Holmes met kerstmuts ging ik op onderzoek… 

Happy Life Design wenst je Prettige feestdagen!
Happy Life Design wenst je Prettige feestdagen!

MIJN EERSTE STOP…. DER KÖLNER WEIHNACHTSMARKT

Mijn eerste stop: de kerstmarkt in Keulen. Mea culpa, ik ben een fervente liefhebber van kerstmarkten. In België hebben ze geen geheimen meer voor mij: van de sober versierde houten chalets, over de wollen sjaals en mutsen tot de suikerwafels en glühwein met amaretto. De sleur zat er wat in en dit jaar wilde ik meer. Grootser, gezelliger, maar vooral…authentieker. En zo ruilde mijn Polootje haar zomer- voor winterbanden en reden we het winterse geluk tegemoet. Met in het vizier: de torenspitsen van de Kölner Dom!

Kerstmarkt Keulen
Kerstmarkt Keulen 2016

En wat was mijn verbazing groot. Maar liefst 6 pleinen omgetoverd in een prachtig kerstdecor vol authentieke kraampjes versierd met dennentakken en fonkelende lichtjes. Mondgeblazen kerstballen in allerlei kleuren en motieven, handgemaakt houten speelgoed en kerstversiering, pralinen natuurzeepjes om in te bijten en vuurkorven om je aan op te warmen. Sfeer en gezelligheid ten top. Een 10 voor authenticiteit!

Reibekuchen, Maronen, Eggnog
Reibekuchen, Maronen, Eggnog

Beneveld door de zoete geur van eggnog en kirsch glühwein genoten we tussendoor van de lokale specialiteiten. Reibekuchen, een gefrituurd aardappelgerecht geserveerd met mosterd en appelmoes. Of Maronen, warme kastanjes geserveerd met véél liefde.

Eenmaal thuis kon ik niet wachten om het recept van eggnog (eierpunch) te googlen. Ik vond een recept van Jamie Oliver en een eggnog filmpje:

HAPPY LIFE DESIGN OP DE HAANSE KERSTMARKT

 Het kerstgevoel had ik nu echt wel te pakken. Ik besloot de magie van kerst te verspreiden in ons eigen landje. Tijd voor de praktijk. Uitgerust met mijn kleurrijke mozaïek geurlampen, betoverende aroma’s en knisperende houten lont geurkaarsen trok ik naar de Kerstmarkt in De Haan. In het zaaltje De Annex aan het Gemeentehuis maakte ik kennis met ontzettend lieve standhouders. A match made in heaven: mijn geuren en kleuren vulden perfect hun handgemaakte artikelen aan. Ik kijk al uit naar volgend jaar! 

Happy Life Design op de kerstmarkt in De Haan
Happy Life Design op de kerstmarkt in De Haan

DE KERSTBOOM… EEN EEUWENOUD RITUEEL

De laatste stop in mijn kerstonderzoek: de kerstboom. Niet meer weg te denken uit onze huiskamer. Verschijnt in alle vormen en maten, met of zonder ballen. Authentiek groen geurend of makkelijk opbergbaar uit plastic.

En de nieuwste trend: een stoer exemplaar uit steigerhout!

Kerstboom uit steigerhout
Kerstboom uit steigerhout

Leef je graag je creativiteit uit in het maken van een DIY exemplaar? Bekijk dan zeker eens dit DIY kerstboom filmpje!

Odette’s Christmas Getaway from Westwing on Vimeo.

 

Ik koos dit jaar voor een souvenir uit Keulen: een klein houten exemplaar uit roze lotus bloemen. De lotus flower. Het symbool voor zuiverheid, wedergeboorte, een nieuw begin. 

Mijn kerstboom uit Keulen
Mijn kerstboom uit Keulen

Ook de kerstboom staat voor nieuwe hoop. Alhoewel hij vaak geassocieerd wordt met het christelijk geloof, is het net de katholieke kerk die de kerstboom lange tijd uit de huiskamer geweerd heeft. Naar heidens gebruik werden immers groenblijvende loofbomen uit het heilige bos gekapt en tijdens het midwinterfest versierd op het dorpsplein.

Begin 16de eeuw verklaarde Luther de kerstboom tot symbool van de geboorte van Jezus. Eind 19de eeuw introduceerden protestantse families de naaldvariant in de huiskamer. De spar stond voor groei, bloei en verjager van heksen en slechte geesten.
De dennen kerstboom herinnert de christen aan de boom in het paradijs. De rode kerstballen aan de appel die Adam en Eva aten. De piek bovenin de boom staat voor de ster die de Wijzen de weg wees naar de geboorteplaats van Jezus.

Wensboom
Wensboom

In vele landen is het nog steeds een traditie om linten of wensen in de wensboom te hangen. De linten staan symbool voor wat je van het voorbije jaar wil loslaten op weg naar een nieuw begin. Een nieuw beloftevol jaar vol inspiratie en geluk in de kleine, dagdagelijkse dingen. Geluk dat je deelt met anderen. En dat anderen delen met jou.

En daar toasten we op! Ik zie je graag terug in 2017. Met veel enthousiasme en een gloednieuwe webshop. Volg mijn blog en ik houd je op de hoogte!

 

About Isabelle

Ik ben Isabelle, Interieur & Lifestyle Expert en de bezielster van Happy Life Design. Mijn doel is interieur en lifestyle perfect in harmonie brengen. Ik help jou bij jouw interieur & lifestyle keuzes. Omdat van klein af interieur, mensen helpen en gelukkig maken mijn passie is. Heb ik ook jou geïnspireerd? Wil je meer uit jouw interieur en leven halen? Volg dan regelmatig de verhalen op mijn blog. Ik wijd jou in alle secrets van een happy life designer in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *